Hankimme Pälkäneen-mökkimme reilut neljä vuotta sitten. Kuluneina vuosina mökki, myöhemmin Baliksi nimetty, on kokenut monenlaisia muutoksia. Tässä blogissa kuvaan päämökin suurimpia muutoksia. Myöhemmin kerron lisää saunarakennuksen ja ulkotilojen uudistuksista sekä mökin sisustamisesta.
Kun ostimme mökin, se oli tyypillinen 20 v. vanha hirsimökki. Seinät, katto, lattia, ikkunanpokat ja ovet olivat kellastunutta puuta. Tunnelma oli painostava ja tunkkainen. Kaikkien ikkunoiden ja ovien pielet olivat savunsiniset. Parvella oli paksut, tukkoiset hirsikaiteet, joiden läpi valo ei pahemmin siivilöitynyt. Tuvassa oli harmaa, todella suuri vuolukivitakka, jota koristi mm. hiekkapuhallettu maisema (ei minun makuuni). Terassi oli pimeä, sillä katon lippa tuli niin alas, ettei paksuilla hirsikaiteilla kehystetylle terassille pahemmin päässyt valoa. Kun terassilta katsoi järven suuntaan, näki edessään katon lipan. Mökin ja rannan välissä oli niin tiheä metsä, ettei järvi juurikaan näkynyt mökin ikkunoista.
Ymmärsin, että mökistä ja paikasta saisi ihanan, mutta edessä oleva työmäärä hirvitti. Onneksi mieheni on innokas ja taitava puuhaaja, ja minä nautin suunnittelusta! Neljän vuoden aikana on ehtinyt tapahtua monenlaista… Tässä mökkiin liittyneet suurimmat muutokset tiivistetysti:
1. Hirsipintojen käsittely
Usein kellastuneet hirret maalataan valkoisella, jotta tilasta saisi raikkaan – ja kyllähän se niin toimiikin! Me emme kuitenkaan halunneet valkoisia seiniä. Mies kammosi sairaalatunnelmaa, ja minä mietin, että mökkiä varten varastoineemme kalusteet sopisivat vaaleina paremmin tummemman seinän pariksi. Jos vaaleat kalusteet yhdistää valkoiseen, on kokonaisuus helposti – ei tosin välttämättä - kolkko.
Testasimme varmaan seitsemää erilaista käsittelyä. Teknoksen maalineuvonnasta sai hyvää apua. Päädyimme Teknos Natura 15 -sisälakkaan, jonka sävy on TM T8017. Muutos oli nopea ja raju. Seinät eivät vaatineet mitään pohjakäsittelyä ja lakka vedettiin seiniin vain yhteen kertaan. Nurkissa piti varoa, ettei samaa kohtaa käsitellyt kahdesti. Olemme olleet supertyytyväisiä sävyyn!
2. Valkoinen katto ja ikkunanpielet
Mökkimme ei ole kovin suuri, kokonaisuudessaan vain 67 m2. Tuvassa on kuitenkin korkea katto, joka lisää avaruuden tuntua. Entistä avarammalta tuntuu nyt, kun katto on maalattu valkoiseksi. Tukihirsien päälle asensimme vielä ylöspäin valaisevat led-nauhat, ja niiden valo lisää tilan tuntua vielä entisestään! Valkoinen oli nappivalinta kattoon.
Hieman tuskastutti ajatus siitä, että kaikki ikkunoiden pokat pitäisi maalata valkoiseksi. Helpotus olikin suuri, kun huomasimme, ettei ikkunat näyttäneet enää yhtään häiritsevän keltaisilta, kun ikkunan- ja oven pielistä tuli valkoiset ja savunsininen väri katosi tilasta. Myös ovet ja ovenpielet maalattiin valkoisiksi.
3. Eteisen laajentaminen
Edellinen omistaja oli vetänyt, harmittavan epätarkasti tosin, eteisen kuultavalla valkoisella maalilla. Se oli sen verran epäsiisti, että päätimme maalata eteisen kokonaan valkoiseksi. Mökkiin tullaan siis valkoseinäisen eteisen kautta. Ratkaisu on tuntunut raikkaalta.
Eteinen koki tosin muitakin, vielä suurempia muutoksia. Aiemmin eteinen oli tosi pieni, ja sen vieressä oli suuri kodinhoitotila + pesutila (ja sähkösauna), johon oli oma uloskäynti. Päätimme pienentää kodinhoitotilaa ja ottaa sen osaksi eteistä. Pääsisäänkäynniksi tuli entinen kodinhoitohuoneen ovi. Vanha eteisen ovi vaihdettiin ikkunaan. Nyt meillä on tukkoisen eteisen sijaan melko tilava sisääntulo, jossa on kaapit ulkovaatteille. Suihkutila + kodinhoito”tila” on pieni, mutta silti mökkiolosuhteisiin mielestämme enemmän kuin hieno!
4. Laattojen maalaus
Kylpyhuoneessa ja wc:ssä oli boordi-kohokuvioin koristellut, värilliset seinälaatat. Niiden vaihtaminen tuntui liian vaativalta projektilta. Niinpä laattaseinät maalattiin valkoisiksi. Kohokuviot ovat ihan kivat yksivärisinä, ja pesutiloista tuli raikkaat. Laattamaalit ovat kehittyneet viime vuosina. Jos nyt maalaisin, kokeilisin Tikkurilan uusia laattamaaleja, jotka saa kaikissa Harmony-värikartan sävyissä! Tosin edelleenkin päätyisin varmaan valkoiseen. Laattamaali-pinta on tietenkin herkempi kuin maalaamaton pinta. Meillekin on tullut seiniin joitakin maalipinnan kolhuja. Ne eivät kuitenkaan ole mielestäni vakavia, kun kokonaisuus on nyt raikas.
Lattialaattojen maalaamisesta varoitellaan, sillä lattiaan kolhuja tulee herkemmin kuin seiniin. Mekään emme ryhtyneet lattioiden maalaamiseen. Lattiassa ollut valkoinen laatta jätettiin paikoilleen, mutta epäkäytännöllisyytensä ja kolkkoutensa takia se peitettiin eteisessä kokonaan sisal-matolla. Puhtaanapidon kannalta fiksumpi ratkaisu olisi ollut keinomateriaalista tehty sisal-tyyppinen matto, mutta luonnonmateriaali tuntui oikealta valinnalta, ja se on ollut todella kiva muutamasta tahrasta huolimatta!
WC ja kodinhoitotiloihin vaihdettiin myös uudet, käytännölliset valkoiset kaapit ja peilikaapit. Kodinhoito”tila” on siis käytännössä pesukone, taso ja yläkaappi – mökkielämän luksusta!
5. Keittiön uudistaminen
Vanha keittiö oli yhdessä tuvan nurkassa. Lasku- ja työtilaa siinä oli todella niukasti. Lisäksi kaapistot olivat epäkäytännölliset ja sininen laminaattitaso tuntui tunkkaiselta. Hieman pähkäiltyämme päätimme uusia keittiön. Nyt kaapistot ulottuvat koko ikkunaseinän leveydelle, ja keittiössä mahtuu puuhailemaan isompikin porukka. Keittiö-investointi on kannattanut! Kaapistot toimitti Mellano ja Timo Harrivaara Ky.
6. Takan maalaaminen
Tulikivellä on oma maalauspaketti niille, jotka haluavat maalata vuolukivitakan valkoiseksi. Mieheni harasi pitkään maalaamista vastaan, sillä häntä epäilytti upean kivipinnan peittäminen. Lopulta hän suostui, ja lopputulokseen olemme molemmat enemmän kuin tyytyväisiä! Suuri takka ei tunnu enää yhtä massiiviselta ja synkältä. Siitä tuli raikas ja huomattavasti kevyemmän näköinen. Jätimme mieheni toivomuksesta kuitenkin maalaamatta takan alatason sekä takan edustan. Tämä on ollut hyvä ratkaisu. Näille pinnoille kerääntyy herkimmin likaa, ja vuolukivi on helpompi puhdistaa kuin valkoinen pinta. Maalattuihinkin pintoihin on kertynyt likaa, mutta mielestäni se kuuluu vain takan luonteeseen eikä ole häirinnyt. Ja pinnat voi maalata uudestaan, jos joskus siltä tuntuu.
7. Kesäparvi käyttöön
Pesutilojen ja eteisen päällä olleelle parvelle mentiin aiemmin kodinhoitohuoneesta alas laskettavilla ullakkoportailla. Nyt, kun kodinhoitohuoneesta tuli eteinen, ei sama ratkaisu enää toiminut. Niinpä parvelle avattiin uusi sisäänkäynti eteisen toiseen reunaan. Sinne johtavat nyt uudet, kiinteät pikkuportaat. Yksi hirsirakennuksen etu on se, että aukkojen tekeminen on helppoa. Parvelle avattiin uusi ikkuna, jotta tilaan saatiin valoa ja raitista ilmaa. Näiden muutosten myötä tuli tästä kakkosparvesta kiva ja tunnelmallinen, aktiivisesti käytössä oleva makuutila.
8. Terassin mullistus
Terassi tuntui todella ankealta. Lopulta keksimme, että sen sijaan, että terassille noustaan portaita pitkin, voisi terassin laskea maantasoon ja terassilta voisi nousta portaita pitkin ulko-ovelle. Tämä oivallus oli todella merkityksellinen. Nyt terassi jatkuu sitä jo aiemmin ympäröineeseen laajaan avoterassiin. Mieheni keksi, että lasketun terassin voisi kehystää lasisin liukuovin. Nyt terassi on pitkälle syksyyn ja jo keväällä perheemme mieluinen ruokailupaikka, johon mahtuu kokoontumaan suurellakin porukalla. Oma lempipaikkani on terassin sohva. Kuumanakin päivänä on leppoisaa loikoilla sohvalla, johon aurinko ei suoraan porota. Liukuovet avaamalla tilaan saa ihanan, viilentävän läpivedon.
Harmoninen ja kaunis sisustus teillä! Olisi ihana nähdä lisää kuvia, makuutiloista, terassista, mökin julkisivusta.