top of page
  • Johanna Jämsä

Kesän 2023 mökkitrendejä

Minulta kyseltiin keväällä, miltä mökkitrendit näyttävät tänä vuonna. Tässä ajatuksiani näin kiivaimman mökkeilykauden alkumetreillä:


1. Kestävyys

Ei vain nopeasti unohtuva trendi, vaan toivoakseni pidempiaikainen elämäntavan muutos on se, että mökkiä, samoin kuin kotia, sisustetaan sillä mielellä, että ratkaisuja ei muutella jatkuvasti, vaan pyritään aikaa kestäviin, laadukkaisiin valintoihin. Vaikka tässä artikkelissa listaan trendejä, toivon, että lukija poimii niistä sellaiset, mitkä tukevat omia kestäviä valintoja, eikä heti seuraavana kesänä vaihdettavia ratkaisuja.


2. Mänty

Tällä hetkellä mänty on materiaaleista nousussa. Moni keltaiseksi patinoitunut mökkikaluste voikin siis pienellä freesaamisella olla taas ajankohtainen. Mitä, jos vaihtaisit vanhaan mäntylipastoon esim. vetimet? Tulisiko siitä heti pirteämpi, ja jopa kiva mökkikaluste?! Kirppareilta löytyy tarvittaessa runsaasti vanhoja mäntykalusteita pieneen hintaan.


3. Käsityöt

Myös erilaiset käsityöt ja perinnetekstiilit ovat trendikkäitä. Kaikkea käsintehtyä arvostetaan. Kannattaa kaivella vanhoja varastoja. Mökin kaapin perukoilta voisi löytyä esim. jokin arvostusta ja paraatipaikan ansaitseva pöytäliina tai seinätekstiili. Jos liina ei sovi pöydälle, niin voisiko sen vaikka kehystää tauluksi seinälle?


4. Japandi

Japandi, skandinaavisen ja japanilaisen minimalistisen ja selkeän tyylin yhdistäminen on edelleen ajankohtaista. Vaikka ei minimalismia kaipaisikaan, niin monen mökin ilmettä turhien tavaroiden karsiminen selkiyttäisi ja rauhoittaisi. Valitse, mitkä huonekalut ja esineet haluat pitää esillä/käytössä ja vie pois kaikki rikkinäiset ja turhat romppeet. Liiallinen tavaramäärä tekee tilasta tukkoisen ja levottoman.


5. Raidat ja ruudut

Monelle mökille sopivat raikkaat raidat ja ruudut. Nyt ne ovat myös trendikkäitä, ja valikoimaa riittää! Esim. Hakola on lanseerannut raidalliset sohvat ja sängynpäädyt sekä joitakin raidallisia peittoja ja tyynyjä. Marimekon raidat ovat ikiklassikko - mutta myös trendikkäitä. Myös Johanna Gullichenin graafiset kuosit sopivat monelle mökille ja ovat klassisia, mutta myös trendikkäitä valintoja. Raidallisilla ja ruudullisilla tyynyillä saa uutta ilmettä sohvalle ja sängylle. Tai miten olisi raidalliset tai ruudulliset uudet lakanat?


6. Kirkkaat perusvärit

Kirkkaat perusvärit, kuten punainen, sininen, keltainen ja vihreä näkyvät nyt tekstiileissä ja kalusteissa. Kirkkaat värit sopivat hyvin puun, ja erityisesti männyn kanssa. Maalaamalla voi saada vanhoista, eriparisista kalusteista yhtenäisen kokonaisuuden ja samalla piristää mökin värimaailmaa. Esim. pikkupöydän voisi maalata samalla värillä, mikä löytyy raidallisesta tyynystä sohvalla/sängyllä.

Kirkkaat värit ovat kuin kotonaan monella mökillä. Verhojen osalta olen kuitenkin huomannut, että mikäli ikkunasta avautuva maisema on kaunis - kuten mökeillä usein on - ei sitä kannata kehystää kirkkailla, huomiota varastavilla väreillä ja kuvioilla, vaan ennemmin hillityillä, yksivärisillä verhoilla. Tällöin maisema saa päähuomion, kuten kuuluukin.


7. Ladattavaa valoa

Myös valaisimia saa nyt herkullisissa sävyissä. &Traditionin Flowerpot on tästä hyvä esimerkki. Värikäs pöytävalaisin voi olla kiva lisä mökin sisustukseen. On loistavaa, että monen trendikkään pöytävalaisimen saa nyt myös ladattavana, johdottomana versiona. Terassille tai laiturille saa siis valoa, sillä ladatun led-valaisimen voi viedä juuri sinne, mihin valoa haluaa.


8. Ulkona kuin sisällä

Ulkotilaa sisustetaan yhä enemmän sisätilan tyyliin. Uudet innovatiiviset materiaalit mahdollistavat mukavien, pehmeiden kalusteiden säilyttämisen pihalla. Ulkosohvista onkin tullut pitkälti sisäsohvien tavoin mukavia ja tyylikkäitä. Myös esim. VM-Carpetilta saatavat upeat, sadetta ja paistetta kestävät ulkomatot lisäävät terassin oleskelualueen olohuonemaisuutta.


Ja loppujen lopuksi tärkeintä on, että mökillä on hyvä olla ja levätä. Viis siitä, mitä trendit ovat, kunhan mökki tuntuu omalta ja viihtyisältä!


Ihanaa mökkikesää kaikille!


Tässä kuva meidän omalta mökiltä. Sohvapöytä ja sohva on hankittu käytettyinä. Peili on teetetty vanhoihin ikkunakarmeihin. Parolan rottingin tuoli on appivanhemmilla ollut käytössä jo 50 vuotta sitten!


210 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page