top of page
  • Johanna Jämsä

Kodin pohjaratkaisun muuttaminen voi kannattaa

Päivitetty: 14. kesäk. 2023Rakastan remonttien suunnittelua! Olen liekeissä pyöritellessäni haastavia pohjakuvia. Vanhan ja uuden yhdistäminen rakennusaikakautta kunnioittaen ja tulevaisuuteen kurottaen on erinomaisen inspiroivaa. Olen ilokseni päässyt suunnittelemaan useita huoneistoremontteja ja nähnyt huikeita muutoksia.


Asunnon remontoiminen on usein iso päätös. Remontointi maksaa ja hankaloittaa normaalia arkea. Sen vuoksi remontti kannattaa aina suunnitella huolella.


Erityisesti ennen keittiön ja kylpyhuoneen remontointia kannattaa hetkeksi pysähtyä kodin pohjapiirroksen äärelle: onko olemassa oleva pohjaratkaisu paras ja/tai ainoa mahdollinen? Keittiö ja kylpyhuone ovat yleensä kodin kalleimmat remonttikohteet. Ne ovat kuitenkin myös tiloja, joiden tarkalla suunnittelulla ja toimintojen mahdollisella uudelleen sijoittelulla kodista voi saada paljon toimivamman ja kauniimman.


Muutoksia ei voi tehdä miten vain. Rajoituksia asettavat erityisesti kodin vesipisteet ja kantavat rakenteet. Esim. keittiön voi usein helposti siirtää huoneeseen, joka on kylpyhuoneen vesipisteen lähellä. Sen sijaan sitä ei voi siirtää tilaan, joka on kaukana olemassa olevista vesipisteistä. Vanhoissa asunnoissa keittiö on usein kaukana olohuoneesta. Moni kuitenkin toivoo, että keittiö olisi lähellä oleskelutiloja, tai peräti avokeittiönä, samassa tilassa olohuoneen kanssa. Jos tällainen vaihtoehto kiinnostaa, niin tarkista, olisiko vesipiste sopivasti mahdollisen keittiön lähellä.


Kantavat seinärakenteet pitää yleensä jättää koskematta, tai jos niille haluaa tehdä jotain, pitää toteuttamismahdollisuuksista keskustella rakennesuunnittelijan kanssa ja muutoksiin pyytää rakennuslupa. Vesipisteiden muutoksissa pitää ottaa huomioon myös vesieristykseen liittyvät säädökset. Jo reiän poraaminen kylpyhuoneen laattaseinään rikkoo vesieristeen laatan alla ja muodostaa kosteusriskin.


Tässä on eräs pohjaratkaisun muutosesimerkki Töölöstä. Suunnittelemassani remontissa asunnon keittiö ja makuuhuone vaihtoivat paikkoja. Samalla saatiin yhdistettyä entisen keittiön käytävätila ja vanha pikkuruinen wc reilun kokoiseksi kylpyhuoneeksi. Vanhasta kylpyhuoneesta tehtiin kodinhoitohuone. Remontti oli kallis, mutta lopputulos oli loistava; nyt avara, kaunis keittiö on olohuoneen vieressä, ja makuuhuone omassa rauhassaan. Makuuhuoneesta on suora käynti kylpyhuoneeseen. Entinen ahdas wc muuttui avaraksi kylpyhuoneeksi ja asuntoon saatiin erillinen kodinhoitotila. Lopputulokseen olivat todella tyytyväisiä niin asiakas kuin suunnittelijakin! Keittiön kaapistot asettuivat lopullisessa suunnitelmassa hieman eri tavoin kuin alla olevassa kuvassa. Siitä lisään sivuilleni myöhemmin kuvia...


Tähän kuvaan on merkitty pisteviivoilla purettavat rakenteet ja pistekatkoviivoilla ylärakenteet. Keittiö sijaitsi alunperin pohjan oikeassa alakulmassa olevassa huoneessa:

Remontissa puretut rakenteet on merkitty kuvaan pisteviivalla.


Tässä uusi pohja:Kiinnostavatko sinua tällaiset konkreettiset esimerkit tekemistäni suunnitelmista?

Klikkaa tästä, jos toivot näitä lisää:

Kuva: Pasilassa sijaitsevan huoneiston keittiö oli ahdas ja pimeä. Se sijaitsi olohuoneen vieressä, ja oli helposti muutettavissa avokeittiöksi olohuoneen yhteyteen. Ratkaisu toi asuntoon lisää valoa ja avaruutta. Asukkaat ovat muutokseen todella tyytyväisiä vielä usean vuoden jälkeenkin.

96 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page