top of page
  • Johanna Jämsä

Putkiremontti lähestyy, mitä olisi hyvä huomioida?

Päivitetty: 15. kesäkuuta 2023

Putkiremontti on monelle asunnon omistajalle ja ostajalle pelottava asia. Siinä mielessä ihan syystäkin, että putkiremontti maksaa paljon. Putkiremontti tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden päivittää omaa kotia siten, että se remontin myötä palvelee entistä paremmin omia tarpeita ja toiveita. Tämän varmistaakseen asukkaan kannattaa olla valppaana ja osallistua taloyhtiön kokouksiin, joissa kerrotaan suunnitelmista ja tehdään remonttiin liittyviä päätöksiä.


Olen auttanut monia asiakkaita ottamaan kantaa putkiremontti-suunnitelmiin ja tekemään suunnitelmiin muokkauksia niin, että joka tapauksessa paljon maksavasta remontista saa kaiken hyödyn ja ilon irti ja välttyy maksamasta asioista, joista ei pidä tai joita ei tarvitse. Olen myös suunnitellut laajoja huoneistoremontteja, jotka on toteutettu joko putkiremontin yhteydessä tai juuri sen jälkeen.


Tässä tiivistetysti muutama asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, kun talon putkiremontti lähestyy:


1. Halvin urakka ei aina ole asukkaille halvin

Taloyhtiöt kilpailuttavat putkiremontin urakoitsijat tarkkaan. Urakan saadakseen rakennusliikkeet painavat kaikki kustannukset laskelmissaan mahdollisimman alas. Tämä johtaa siihen, että monet olennaisenakin pidettävät asiat määritetään lisähinnallisiksi, urakkaan kuulumattomiksi töiksi. Esim. bidé-suihku voi olla asia, jota kylpyhuoneeseen ei tule, jos ei sitä erikseen pyydä ja maksa siitä lisämaksua. Urakkaan kuuluva pyyhekuivain voi olla pienintä mallia, vaikka seinäpintaa olisi isommallekin. Isomman saa sitten, jos maksaa lisää. Lopulliset kustannukset voivat siis asukkaille olla korkeammat kuin luvattu hinta. Kannattaa siis olla tarkkana, kun urakoitsijoiden tarjouksia vertailee.


2. Putket pintaan vai piiloon?

Yksi lisämaksullinen toimenpide on usein se, että vesiputket asennetaan piiloon. Ilman erillistä maksua kaikki putket jäävät pesutiloissa näkyviin. Jos toivoo viimeisteltyä kylpyhuonetta, kannattaa putkien piilottamisesta maksaa, mutta hinta kannattaa selvittää etukäteen.


3. Koteloinnit näkyvät

Putkiremontin yhteydessä talon putkilinjoihin tehdään joskus isojakin muutoksia. Tämä johtaa siihen, että eri huoneisiin tulee pysty- ja/tai vaakalinjaan kotelointeja. Ne voivat olla massiivisiakin ja vaikuttaa huonekorkeuteen sekä esim. verhojen asentamiseen. Kannattaa kysyä hyvissä ajoin kotelointien sijainnista ja koosta. Niitä ei voi muokata asuntokohtaisesti, koska putkilinjat kulkevat asunnosta toiseen. Koteloinneista kannattaakin keskustella taloyhtiössä yhdessä hyvissä ajoin remontin suunnittelijoiden kanssa.


4. Pintamateriaaleilla on väliä

Urakoitsijat tarjoavat asukkaille joitakin vaihtoehtoja esim. kylpyhuoneen laatoitukseen ja kiintokalusteisiin. Ilokseni olen huomannut, että vaihtoehtojen määrä on lisääntynyt. Se on hienoa, sillä ainakin Helsingissä tuntuu, että kaikissa viime vuosina putkiremontoiduissa asunnoissa on samanlaiset harmaat, 10x10cm lattialaatat ja valkoiset seinälaatat.

Yleensä asukkailla on mahdollisuus hankkia lisämaksusta myös jotkin muut laatat tai vesikalusteet kuin mitä urakoitsija ehdottaa. Kannattaa selvittää tällaiset mahdollisuudet. Vaikka pintamateriaaleista maksaisi vähän ylimääräistä, on hyvä huomata, että niiden hinta on vain murto-osa koko urakan hinnasta. Silti niillä on todella suuri vaikutus lopputulokseen.


4. Koko kodin remontointi putkiremontin yhteydessä

Putkiremontin lähestyessä on hyvä aika harkita, onko asunnossa muitakin remonttitarpeita. Koska putkiremontin takia pitää tyhjentää yleensä koko asunto, voisi samoilla sotkuilla olla järkevää toteuttaa muitakin uudistuksia.

Yleensä putkiurakoitsijat eivät halua, että urakkaan kuulumattomia remontoijia pyörii työmaalla samaan aikaan, kun heillä on työt meneillään. Niinpä moni urakoitsija tarjoaakin remontin kylkeen mahdollisuutta toteuttaa esim. keittiö- ja kodinhoitotilojen remontteja heidän aliurakoitsijoidensa toimesta ja heidän yhteistyö-firmojen tuotteilla. Joskus esim. yhteistyö-keittiöliikkeeltä voi saada edullisen tarjouksen. Toisinaan kalusteiden hinnat ovat kuitenkin putkiremonttien yhteydessä korkeita. On hyvä, jos tietää, mitä haluaa, ja ehtii vertailla eri keittiötoimittajien hintoja eikä automaattisesti valitse putkiremontti-urakoitsijan ehdottamaa ratkaisua.

Joskus oma remontti on paras tehdä vasta putkiremontti-urakan jälkeen. Tällöin voi itse valita urakoitsijan ja esim. kiintokaluste-toimittajan. On kuitenkin hyvä jo ennen putkiremonttia tietää, mihin haluaa esim. keittiön vesipisteen, jotta putkiremontissa tehdään ratkaisut tulevan keittiön kannalta järkevästi.


5. Tyhjennä asunto putkiremontin tieltä!

Putkiremontti on sotkuinen urakka. Tämän takia kannattaa tyhjentää koko asunto. Olen huomannut, että putkiremontin alle jääneet asukkaiden tavarat peittyvät remontin kuluessa yleensä paksuun pölyyn vaikka ne olisi suojattu. On huomattavasti mukavampaa tuoda remontoituun kotiin puhtaita tavaroita kuin hinkata erikseen kaikki tavarat puhtaiksi.


6. Kerran se kirpaisee

Putkiremontti tehdään noin 50 vuoden välein. Näin ollen putkiremontin jälkeen voi asua kodissaan todella pitkään ilman huolta putkista. Usein putkiremontin yhteydessä tehdään myös talon sähköihin uudistuksia, jolloin niidenkin osalta voi olla rauhallisin mielin seuraavat vuosikymmenet. Kunhan urakasta selviää taloudellisesti, onkin putkiremontti suhteellisen lyhytaikainen rasite verrattuna siihen, miten pitkään sen tuloksista voi iloita!Ylemmässä kuvassa on esimerkki kaluste- ja pintamateriaalivalinnoista, jotka eivät kuulu putkiremontin vakiovaihtoehtoihin.

Alemmassa kuvassa näkyy, miltä pintavetoina tehdyt putkivedot näyttävät kylpyhuoneessa.90 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page