top of page
  • Johanna Jämsä

Tyyliä ja kodikkuutta

Päivitetty: 14. kesäk. 2023


Hei! Olen Johanna Jämsä, Dekotilan perustaja ja sisustussuunnittelija. Kiva, kun seuraat blogiani! Tässä blogissa kerron hieman omasta sisustusfilosofiastani.


Jokaisella suunnittelijalla on persoonallinen kädenjälki, joka hioutuu vuosien mittaan. Vaikka suunnittelija voikin vaihdella tyyliään asiakkaan toiveiden, budjetin ja tilan mukaan, hän voi kuitenkin korostaa ratkaisuissaan esim. vaaleutta, värikkyyttä, selkeyttä, dramaattisuutta tai luonnonläheisyyttä. Yhteistä suurimmalle osalle suunnittelijoista nykyisin on kuitenkin se, että korostetaan kestävää kehitystä ja pitkäikäisiä ratkaisuja. Niin minäkin!


Itselleni sisustamisessa olennaista on myös kodikkuus. Tyylikäskin koti voi olla kolkko, jos se ei ole kodikas. Kodikkuus merkitsee mielestäni sitä, että koti on kuin pesä, johon voi tulla turvaan ja lepoon. Kodikkaassa kodissa voi jokainen perheenjäsen olla rennosti oma itsensä. Se tarjoaa esteettistä iloa, mutta myös käytännöllistä helppoutta arkeen. Kodikkuutta voi lisätä tilaan monin eri keinoin. Erityisesti valaistus, värit, tekstiilit ja materiaalien tuntu ovat olennaisia. Tavaroiden historia ja eri tyylien yhdistäminen ovat usein keskeinen osa kodikkuutta. Kodikkuuden määrittelemisessä ja sen etsimisessä lähdetään liikkeelle aina asiakkaan kuuntelemisesta, hänen toiveistaan ja tarpeistaan.


Kodikkuuden rinnalla korostan myös tyylikkyyttä. Se ei tarkoita välttämättä designkalusteiden ja -esineiden hankkimista, vaan sitä, että kokonaisuus on loppuun asti harkittu. Näennäinen rentous ja satunnaisuuskin on suunniteltua. Designkalusteet ja -esineet voivat olla “piste i:in päälle”, mutta eivät välttämättä. Tila voi olla täynnä tyylikkäitä kalusteita ja silti tyylitön. Ja toisaalta, tila voi olla tyylikäs ilman ainoaakaan designherkkua! Värien ja materiaalien oivaltava yhdistäminen ja sisustuksen “punaisen langan” jatkuminen tilasta toiseen on tyylikkyyden perustaa.


Olen iloinen siitä, että yhä useampi asiakas toivoo kotiinsa värejä. Sävyt ja niiden oivaltava yhdistäminen on keskeinen osa suunnitteluani. Rakastan värejä! Niiden käyttäminen sisustuksessa ei kuitenkaan ole pääasia. Pidän tärkeänä myös harmoniaa. Värit palvelevat kokonaisuutta ja sävyilottelun rinnalle tarvitaan neutraaleja vivahteita rauhoittamaan kokonaisuutta. Tasapaino on tavoite, värien käyttö on keino sen saavuttamiseksi.Suunnittelukohteistani ja ideoistani kerron jatkossa lisää. Pysythän kuulolla!


Kuva: Krista Keltanen, Asun 4/2021


150 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page